Formation à la création des supports pédagogiques en TICE Imprimare
Scris de Administrator   
Marţi, 28 August 2012 18:45

In perioada 9 - 23 august, am participat la stagiul Formation à la création des supports pédagogiques en TICE organizat de Colegiul International din Cannes, o institutie privată de învățământ superior care, din 1931 este lider al centrelor de limbă și civilizație franceză de pe Riviera. Sprijinul financiar a fost furnizat de Comisia Europeana în cadrul Programului de Învățare  pe Parcursul Întregii Vieți și de Fondul Social European prin intermediul ANPCDEFP.

 

Stagiul  ne-a ajutat  să creăm suporturi pedagogice  multimedia pentru toate etapele lecției, suporturi utilizabile atât în clasă cât și la distanță și chiar să realizăm întregi parcursuri de învățare.

Activitatea cursului de TICE s-a derulat zilnic, pe parcursul a 5 ore, in laboratorul de TIC al colegiului, prin Biroul virtual creat de formator cu acces permanent prin internet la acesta, pe baza unui cont creat pentru fiecare cursant si a unei parole.

S-au folosit chestionarele pentru a defini un proiect si paşii realizării acestuia, conţinand intrebări de genul :

-pentru cine se creează platforma sau exerciţiul,

-ce suporturi se utilizează,

-unde( la distanţă sau în prezenţa elevului),

-cand (în timpul sau în afara cursului),

S-a lucrat individual , pe calculatorul portabil, dar si pe ateliere de lucru pentru realizarea de aplicaţii practice :

-crearea de modele sub Power Point Presentation (PPT),

-prezentarea noilor cunostinţe în format FLASH,animaţia in format Flash şi Flash Power Point

-demonstrator WINK,

-utilizare AUDACITY pentru formate audio utilizabile in cadrul aplicaţiilor PPT

-creare de exerciţii sub formă de teste utilizabile in cadrul activităţii la clasă cu ajutorul utilitarului Hot Potatoes, Jquiz,Jmix,Jmatch,Jcloze,

-creare de suporturi pedagogice multimedia si evaluarea cunoştinţelor cu Exelearning si Netquiz

-generarea de parcursuri de invăţare mai mult sau mai puţin individualizate pe baza unei platforme de e-learning sau prin utilizarea biroului virtual,

-utilizarea NetquizPro(NQ) pentru redactarea şi crearea de exerciţii cu raspunsuri multiple, exerciţii de punere in ordine a cuvintelor,exerciţii de identificare şi conexiune între cuvinte şi imagini

-crearea de chestionare plecand de la biblioteca de exerciţii create anterior in NQ

-prezentarea utilitarului Didapage pentru crearea cărţilor interactive si prezentarea catorva cărţi interactive

-exemple concrete pentru realizarea, testarea si aplicarea in activitatea la clasă a unei platforme e-learning pe baza diverselor tipuri de utilitare invăţate pe parcursul cursului

Activitățile principale au constat în descărcarea, instalarea și utilizarea de programe.  De exemplu, cu ajutorul programului  Audacity am creat suporturi auditive prin înregistrări direct de pe internet sau prin microfon în trei formate : AUP, WAV și MP3. Cu Wink am învățat să construim  tutoriale iar HotPotatoes ne-a permis să facem cuvinte încrucișate, exerciții de asociere, de punere  în ordine, de completare și chestionare. Cu ExeLearning și Netquiz Pro am învățat  nu doar să  producem o mare varietate de exerciții ci și întregi parcursuri didactice și mai ales  acele misiuni virtuale cunoscute și sub denumirea de Web Quest care plasează elevul într-o situație de învățare activă în care, ghidat de profesor, el își guvernează învațarea, își ameliorează cunoștințele și își evaluează performanțele.

În afara celor 54 de ore de pregătire în laboratorul multimedia, colegiul a oferit participanților, prin intermediul biroului de animație, posibilitatea de a participa la vizite cu ghid în localitățile Cannes, Nice, Monte Carlo, Antibes, Grasse, Eze, croaziera cu vaporul pâna la Saint Tropez sau în insulele Lerins, plonjari submarine și canyoning.

Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și AN și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.

Profesor metodist Daniela IONESCU

Casa Corpului DIdactic Prahova

 

 

LAST_UPDATED2