Seminar Olanda Participation of adults în society and employment Imprimare
Scris de Administrator   
Sâmbătă, 09 Ianuarie 2016 09:58

 

În perioada 28 Octombrie 2015 - 30 Octombrie 2015, am participat la seminarul de contact organizat de Agenţia Naţională Erasmus+ din Olanda cu tema Participation of adults în society and employment şi desfăşurat în localitatea Zaadford am Meer.

Specificul acestui eveniment european a fost dat de participarea numeroasă (65 de cursanţi, 17 ţări / culturi reprezentate prin factori de dectizie din domeniul educaţiei, traineri, asistenţi), precum şi de atmosfera multiculturală generată în acest context. Obiectivul central al seminarului a fost acela de a familiariza participanţii cu promovarea dimensiunii europene în educaţia adulţilor prin utilizarea instrumentelor TIC.

 

Am primit informaţii despre programul Erasmus ce este cum se poate aplică şi cine este eligibil. Ne-au fost prezentate exemple de bună practică a unor proiecte desfăşurate în Olanda. În cele două zile în care s-a lucrat în echipe s-au schiţat câteva propuneri de proiecte Erasmus Strategice. Am avut ocazia să ne prezentăm instituţiile, să ne promovăm propriile cunoştinţe, valori, atitudini privind domeniul formării pe piaţă muncii, propriile culturi instituţionale, locale, naţionale. Acest lucru s-a realizat prin intermediul materialelor promoţionale pe care fiecare instituţie le-a prezentat şi prin intermediul activităţilor desfăşurate în cadrul atelierelor de lucru. Activităţile de lucru efectiv au condus la realizarea propriu-zisă a unor proiecte şi au alternat cu programul social, în timpul căruia am fost invitaţi să cunoaştem cultură, tradiţiile, obiceiurile celorlalte ţări participante.

 

 

Înainte de a participa la acest seminar de contact am studiat cu mare atenţie de pe site-ul agenţiei naţionale www.llp-ro.ro tot ceea ce era referitor la proiecte Erasmus. Nu am mai participat la cursuri sau alte acţiuni ale prgramului Erasmus Plus şi niciodată nu am fost implicată în vreun proiect de parteneriat şi cum nici instituţia pe care o reprezint, nu a mai fost implicată niciodată. Necesitatea deschiderii către astfel de acţiuni era obligatorie. Am studiat de asemenea şi apelul european pentru proiecte să văd care sunt priorităţile pentru acest an.

Am pregătit un portofoliu de prezentare cu România, oraşul Ploieşti, am realizat o prezentare a instituţiei  în limba engleză cu fotografii şi informaţii utile, CD-uri şi DVD-uri cu activităţile desfăşurate la noi, proiecte şi materiale. Am considerat necesar să mă documentez  asupra geografiei şi istoriei Olandei, pentru a mă familiariza cu locaţia, obiceiurile şi cultură acestuia, documentaţie obţinută de pe internet.

 

A fost impresionant că oameni din diferite colţuri ale Europei, care în urmă cu câteva zile  nici nu se cunoşteau să acţioneze unitar şi într-o atmosfera destinsă. Toată susţinerea seminarului a  avut un caracter interactiv, fiecare aspect abordat fiind privit prin prisma a  mai multor sisteme de formare. Intervenţiile participanţilor mi-au dezvăluit aspecte interesante referitoare la cultură şi civilizaţia ţărilor de origine ale colegilor  şi noilor mei parteneri. Evaluarea a fost atât secvenţială, cât şi finală. Activitatea seminarului a fost o reuşită deplină. Mi-a permis accesul la o gama variată de materiale, mi-a oferit modele de dezvoltare a abilităţilor profesionale, interesul pentru varietatea abordării specialităţilor, mi-a îmbogăţit cunoştinţele despre alte ţări şi culturi, m-a motivat să particip în viitor şi la alte activităţi de formare, m-a ajutat să descopăr ţări europene, mi-a sporit încrederea în noi modalităţi de finanţare europeană pentru diverse proiecte.

prof. met. Ionescu Daniela

LAST_UPDATED2